Gratis offertes voor particulieren en bedrijven

5 Tips bij terras aanleggen

Bestrating, tuin bestrating

Het terras in uw tuin is vaak voor tuineigenaren het belangrijkste onderdeel in de tuin. Hier wordt genoten van het zonnetje op een mooie lentedag, gegeten tijdens een zwoele zomeravond, een zwembadje opgebouwd voor de kinderen op zaterdag en noem zo maar op. Er moet dus als vanzelfsprekend aandacht worden besteed aan het goed aanleggen van het terras, op de juiste plek en met de juiste voorbereidingen.

Een terras aanleggen in uw tuin is geen gemakkelijke klus. U kunt daarbij vast wat nuttige tips gebruiken als u dit zelf wilt gaan doen. Ook is het mogelijk hulp in te schakelen van een ervaren tuinman die het terras aanleggen voor u uit handen neemt. Vind snel die ervaren vakman voor een scherpe prijs!

Verschillende soorten terrassen

Er zijn heel wat verschillende typen terrassen, die elk hun eigen specifieke manier van aanleggen hebben. De meest voorkomende terrassen zijn:

 • Terras met klinkers
 • Terras met tuintegels
 • Houten terras
 • Terras op een plat dak

Terras ontwerp

Allereerst zal duidelijk moeten worden om welk type terras het gaat en zal er een ontwerp moeten worden gemaakt. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de stand van de zon, de schaduwplekken en tocht. Ook de zichtlijnen binnen de tuin zijn een factor waarmee een tuinman rekening houdt tijdens zijn tuinontwerp. Als deze punten zullen tijdens het tuinontwerp worden besproken, evenals het type tegel of hout en de ondergrond.

Onze 5 tips bij het zelf terras aanleggen

U gaat zelf uw terras aanleggen? Heel goed! Hierbij geven wij u graag 5 tips voor het aanleggen van een terras met tuintegels. Deze 5 tips kunnen u vast op weg helpen om uw klus te laten slagen!

 1. Aftrillen zandbed voor een goede ondergrond

Zorg voordat u het terras gaat bestraten dat u een afgetrild en egaal zandbed heeft, dit scheelt u veel werk en frustraties. Wanneer u een geul hebt gemaakt voor bekabeling, dient deze geul met een smallere trilplaat te worden afgetrild, anders zult u op termijn verzakkingen krijgen ten hoogte van deze geul.

 1. Afreien voor een egaal zandbed

Door middel van een afreilat of lange waterpas kunnen oneffenheden in het zandbed worden weggehaald. Wanneer het zandbed netjes egaal is gemaakt, is het een kwestie van tegels plaatsen.

 1. Makkelijke terrastegels plaatsen

Het plaatsen van terrastegels is het gemakkelijkst te doen door de tegel aan de bovenkant en zijkant vast te houden en vervolgens op het afgetrilde en egale zandbed te leggen. Gebruik een rubber hamer om de terrastegel na het leggen nog wat te kunnen corrigeren.

 1. Betonbanden plaatsen tegen verschuivingen

Door middel van betonbanden zorgt u dat uw terras op zijn plaats blijft liggen. Deze opsluitbanden zijn gemaakt van beton en moeten 2 cm lager worden geplaatst dan uw terras.

 1. Afvoegen tegen onkruid

Als u het zichzelf makkelijk wilt maken en u een onderhoudsarme tuin wilt hebben, kun u ervoor kiezen uw tegels te voegen, waardoor onkruid weinig kans heeft.

Let op:

 • Bij het plaatsen van keramische tegels dunner dan 4 cm, moet er ook lijm worden gebruikt.
 • Pas op bij het openen van een nieuw pas tegels, deze staan vaak op hun kant waardoor ze na het openen van het pak of het verwijderen van het band, zouden kunnen omvallen en beschadigen.
 • Zorg ervoor dat u zo weinig mogelijk kleine stukken van tegels af moet slijpen. Hou altijd ongeveer de helft of 2/3 van een tegel over voor het beste resultaat. Als u kleine stukjes af wilt slijpen loopt u de kans dat de tegel beschadigd.
 • Zorg voor afschot in uw bestrating, dit voorkomt dat er plassen blijven staan. De richtlijn is ongeveer 2% afschot.

Hulp bij terras aanleggen?

Ziet u de klus toch niet helemaal zitten? In dat geval kunt u ook een beroep doen op een goede tuinman met jarenlange ervaring in terrassen aanleggen. Vind via Tuinmanofferte.nl een goede tuinman bij u in de buurt. Vergelijk offertes met elkaar en vindt de hovenier met de scherpste prijs voor uw bestratingsklus!

 

Offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen

Direct offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen in uw regio. Kijk, vergelijk en bespaar!