Gratis offertes voor particulieren en bedrijven

Tuin sproeien: voorkom droogte in uw zomertuin!

tuin sproeien, tuinsproeier

Een zomertuin kan er mooi bij staan, maar kan het ook heel moeilijk hebben met de droogte. Af en toe regent het wat, maar vaak is dit niet voldoende voor de droge grond waar de planten in staan. Help uw zomertuin een beetje door uw tuin te sproeien. Voorkom dat uw beplanting verdord door de felle zon en de droogte.

Tuin sproeien

In de zomer ziet u ’s avonds in vele tuinen de tuinslang uitgerold worden en mensen de tuin sproeien. Voor het behoud van uw beplanting en een mooie tuin is dit noodzakelijk. Bij aanhoudende droogte, zoals dit inmiddels al weken het geval is, gaan steeds meer bomen en planten gebukt onder de extreme droogte. Sommige bomen laten zelfs hun blad al vallen. Hoogstnoodzakelijk dus om te denken aan bewatering van uw tuin!

Tips voor tuin sproeien

Wij geven u graag 5 gouden tips voor het sproeien van uw tuin. Hiermee geven wij gelijk een antwoord op de meest gestelde vragen over ‘tuin sproeien’:

  1. Hoe vaak tuin sproeien?
  2. Wanneer tuin sproeien?
  3. Hoe lang tuin sproeien?
  4. Wat kost een uur tuin sproeien?
  5. Hoe maak ik het tuinsproeien makkelijk?

 

1.    Hoe vaak Tuin sproeien?

Bij zeer droge omstandigheden in uw zomertuin is het verstandig om 1x per week flink veel water te geven. Dit is beter dan elke avond een klein beetje. Zeker wanneer het nog erg warm is zal het water al verdampt zijn voor de plant ervan heeft kunnen drinken. Daarom kunt u beter een tuinsproeier de hele avond (4 tot 5 uur) laten sproeien, dan iedere avond een klein beetje water bij de plant gieten.

2.    Wanneer tuin sproeien?

Het beste is om in de avonduren uw tuin te sproeien. Wanneer u overdag water geeft, zullen de waterdruppels als vergrootglas fungeren waardoor uw plant verbrand. Wanneer u wel overdag een sproeier aanzet, blijf dan water geven totdat de zon weg is. Hiermee voorkomt u verbranding van de plant omdat er continue nieuwe ‘koude’ waterdruppels op de plant terecht komen.

3.    Hoe lang tuin sproeien?

Er kan eenvoudig worden uitgerekend hoe lang er gesproeid moet worden voor het behoud van uw beplanting: als de temperatuur overdag op 25 á 30 graden ligt, dan ligt de verdamping ongeveer op 7 of 8 mm. Dit betekent per vierkante meter tuin 8 liter water. Dit is alleen de verdamping. Planten gebruiken ook nog wat water. Bij elkaar opgeteld komt het verbruik per vierkante meter op 10 tot 12 liter water per vierkante meter. Om dit aan te vullen met 1x per week sproeien moet u iedere plek in de tuin ongeveer 4 tot 5 uur besproeien.

4.    Wat kost tuin sproeien?

Als u een zwenksproeier gebruikt wordt er ongeveer 1000 liter water per uur afgegeven. Ons leidingwater kost momenteel ongeveer €1,35 per 1000 liter water. Voor 4 uur tuin sproeien met leidingwater kost u dus €5,40. 5 uur sproeien met leidingwater kost u dan €6,75. Wanneer u niet sproeit kost het u flink wat geld om nieuwe planten aan te schaffen. Het is dus de moeite waard om 1x per week een avond de sproeier aan te zetten!

5.    Hoe maak ik het tuinsproeien makkelijk?

U kunt een hele avond uittrekken voor het bewateren van uw tuin door zelf de tuinslang vast te houden, maar na een uurtje zal u het waarschijnlijk wel zat zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om het tuin sproeien een stuk gemakkelijker te maken:

  • Schaf een goede zwenksproeier aan, die bestrijkt een oppervlakte van 6 tot 10 meter. U hoeft de sproeier alleen af en toe even te verzetten;
  • Denk na over een goede automatisch planten bewateraar, zoals een druppelsysteem. Dit zijn slangen die permanent in uw tuin liggen met kleine gaatjes erin. Als u het beregeningssysteem aanzet, geeft hij uw planten door de hele tuin automatisch water. U kunt lekker onderuitgezakt met een boekje in de tuin genieten van een lekkere zomeravond!

Tuinman inschakelen

Wanneer u hulp wilt bij het aanleggen van een automatisch beregeningssysteem, vraag dan offertes aan bij Tuinmanofferte. U krijgt dan offertes opgestuurd van hoveniers bij u uit de regio. U kunt dan zelf de hovenier met de beste aanbieding uitkiezen. Het is ook mogelijk tijdens tuinaanleg, gelijk de druppelaar aan te laten leggen. Informeer hiervoor bij uw hovenier naar de mogelijkheden of geef het aan bij uw offerteaanvraag bij Tuinmanofferte.

Tuinaanleg of renovatie, wat is het verschil?

Het begint mooi weer te worden, maar hoe ziet de tuin er eigenlijk uit? Is deze nog mooi, of juist verwilderd en verouderd? Of heb je net een nieuw huis gekocht en moet de hele tuin nog worden aangelegd? In deze blog ga ik wat meer vertellen over wat het verschil is tussen tuinrenovatie en tuinaanleg. Ook informeer ik je over wat er precies kan worden gedaan bij tuinaanleg en tuinrenovatie. (meer…)

Tuinieren in maart

Na een flink koude periode en de heerlijke lentezon afgelopen week, komt er nog een keer een koude periode aan. Hopelijk blijft dit slechts voor een aantal dagen en breekt daarna de echte lente aan. De bollen komen overal boven de grond en langzaam krijgt de omgeving weer wat vrolijke kleurtjes. Wat kun je allemaal doen in de tuin in de maand maart? Lees in deze blog meer over alle klussen die in maart kunnen worden uitgevoerd. (meer…)

Maart: de voorjaarsschoonmaak

Het is weer maart, tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Van de vaste planten komen de groene scheuten alweer omhoog. Je kunt bij het tuinonderhoud alle afgestorven delen afknippen en weggooien. Natuurlijk kun je deze plantendelen ook gebruiken als compost tussen de planten zelf. En: de vogels hebben hier ook profijt van. Zij gebruiken de resten om hun nestjes mee op te bouwen.

Wat kost uw tuin?

Helaas is het onmogelijk om aan te geven wat uw tuin precies kost. Maar wel zijn er punten te noemen waarmee u zelf een rekensommetje kunt maken wat een tuin precies kost. Daarnaast zullen wij u ook enkele tips geven om te besparen op tuinonderhoud, tuinaanleg en punten voor mogelijke kostenbesparing binnen het tuinontwerp om rekening mee te houden. (meer…)

Februari: onderhoudsklussen doen

Februari is een vrij droge maand. Ideaal dus om allerlei onderhoudsklussen in de tuin te (laten) doen! Denk aan de aanleg of verbetering van paden en terrassen, het plaatsen van een schutting, pergola of speeltoestellen voor kinderen.

Is het vorstvrij weer, dan kunt u al voorzichtig starten met snoeiwerkzaamheden. Vooral de winterbloeiers als de helleborus en winterjasmijn kunnen na de bloei een snoeibeurt gebruiken. Knip ze kort af, zo bevordert u een goede vertakking voor mooie stevige planten.

Tuin opknappen in januari

Als het niet vriest, is het een uitgelezen moment om uw tuin eens goed aan te pakken en op te knappen. In januari kunt u namelijk gewoon allerlei winterharde planten, heesters en bomen planten, zodat u er in het voorjaar weer mooi en netjes bij zit in uw tuintje!  (meer…)

Tuinontwerp voor onderhoudsarme tuin

Heeft u niet zo veel tijd om in de tuin te werken maar houdt u er wel van om in uw tuin te genieten van de buitenlucht en de plantjes om u heen? In dat geval hoeft u uw tuin echt niet om te bouwen naar een tegelplein, er zijn genoeg manieren om uw tuin onderhoudsarm aan te leggen/te maken. Wij geven u graag een aantal tips voor een onderhoudsarme tuin. (meer…)

Tuin aanleggen in de winter

U zou misschien denken dat er in de winter amper in de tuin kan worden gewerkt, maar zolang het niet hard vriest, is het juist het ideale moment om uw tuin eens goed te reorganiseren. Een goed moment om de bestrating, schuttingen en eventueel het kunstgrasveld aan te leggen. Als u nu in de winter uw tuin aanlegt, zit u er vanaf voorjaar weer mooi en netjes bij in uw nieuwe tuin. Wilt u een tuin aanleggen in de winter? Lees dan hier alles over bestraten, kunstgras en winterharde planten. (meer…)

Bloembollen poten

Het lijkt nog lang te duren, maar voordat je het weet is het alweer lente. En dan wil iedereen graag een verzorgde, kleurrijke tuin! Bollen van verschillende bloemen zorgen hiervoor en de periode tussen de zomer en de feestdagen is de beste tijd om de bollen te planten. Daarom bieden we in dit artikel een paar belangrijke tips die belangrijk zijn bij het poten van bloembollen. (meer…)

Offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen

Direct offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen in uw regio. Kijk, vergelijk en bespaar!