Gratis offertes voor particulieren en bedrijven

De maand oktober wat moet je doen met je tuin?

De zomer is zo goed als over, de herfst komt er weer aan! Maar wat moet je dan doen met je tuin? Lees hier alle tips voor de aankomende maand om jou tuin herfst en winter proef te maken.

Het warme weer is over de koude en natte dagen komen er weer aan maar welke planten zijn ideaal voor deze tijd van het jaar. Vanaf de maand september tot december is het perfecte moment om bloembollen te planten, zodat de bloemenbollen uitkomen in het voorjaar. Het is belangrijk dat de bloembollen genoeg water krijgen, daarom het is het van belang dat de bloembollen direct water krijgen na het planten. Dan kunnen de wortels zich beter kunnen vormen, hoe beter de wortels gevormd worden hoe beter de bloembollen tegen de nachtelijke vorst kunnen. Dan krijg je uiteindelijk hele mooie bloemen uit komen in het voorjaar.

Ook rozenplanten zijn ideaal om nu te planten meestal eind oktober begin november worden de rozenplanten gepoot. Voordat de rozen gaat planten is het belangrijk dat de wortels een uur in een emmer met water staan. En zorg ervoor dat je de plant zo snel mogelijk plant na het aanschaffen. Maak het plant gat 2 keer zo diep als normaal je moet ervoor zorgen dat de wortels 3 centimeter onder de grond zitten. Om het nog beter te maken kun je ook rozengrond gebruiken en mycorrhiza-schimmels toevoegen voor een nog betere en gezondere groei.

Deze tijd van het jaar is ook perfect om bloemkolen te planten. Eind september/begin oktober is het perfecte moment om de kolen te zaaien zodat de kiemplantjes rustig kunnen groeien het is wel van belang dat ze afgedekt groeien zodat de kolen de koude winter maanden overleven en halverwege maart perfect zijn voor de verkoop.

Hoveniers in de coronatijd

We leven in een rare tijd waarin een virus ons ontzettend dwars zit. We moeten ons houden aan verschillenden maatregelen waaronder ook 1 dat we vooral binnen moeten blijven. Dit advies gaat ten koste van heel veel leuke dingen.

Waaronder je tuin goed verzorgen, veel mensen zijn nu bang dat ze bijvoorbeeld een tuinman bedrijf inhuren dat ze besmet raken met het coronavirus. Maar dan heb ik goed nieuws de hovenieren van tuinmanofferte.nl staan altijd voor je klaar zelfs in de coronatijd en wij hanteren gewoon de regels van het RIVM zoals 1,5 meter bijvoorbeeld. Als je van te voren aangeeft wat er moet gebeuren aan de tuin kunnen wij een plan maken hoe wij dit gaan aanpakken en hoe wij daarbij dan de richtlijnen van het RIVM kunnen blijven gehoorzamen. Verder verandert er niks aan de diensten die wij bieden je kunt zelf bepalen hoeveel hoveniers je wilt inzetten en de kosten zijn nog steeds hetzelfde als voor de corona periode.

Mocht je vragen hebben neem gerust contact op!

Vergeet niet dat het voorjaar is!

Het zijn rare tijden nu met het Coronavirus. Iedereen wordt verzocht om binnen te blijven om ervoor te zorgen dat het virus zich zo min mogelijk verspreidt. Gelukkig hebben we onze tuin nog! Dit is de ideale plek om van alle hectiek te ontsnappen en echt tot rust te komen. Daarnaast zijn er waarschijnlijk genoeg klusjes die u kan gaan doen in de tuin. In deze blog geven we u tips om te tuinieren in deze bijzondere tijd.

Wij van Tuinmanofferte zullen uw offerte aanvragen gewoon verwerken. Daarnaast werken we buiten en hoeven we niet binnen in huis te komen, dus kan ons werk ook gewoon doorgaan.

Tuinonderhoud na de winter

In de winterperiode heeft de tuinonderhoud waarschijnlijk een tijd stil gelegen. Het is dus goed om weer te beginnen met het mooi maken van uw tuin. Begin met het snoeien van de bomen, het zaaien van gras en het water geven van de verschillende planten in de tuin.

Waarschijnlijk heeft u veel tuinafval na het snoeien van de bomen. Uiteraard wilt u dit zo snel mogelijk kwijt. Let hierbij wel op hoe druk het is bij de milieustraat of andere afvalplaatsen. Houd rekening met de 1,5 meter afstand die wordt geadviseerd!

Begin weer met je moestuin

Het is ook weer tijd om aan de moestuin te gaan werken. Begin alvast met het zaaien sommige zaden. Het is hier uiteraard wel belangrijk om zaden te gebruiken die nu al de grond in mogen. Nadat u heeft gezaaid is het belangrijk om deze meteen water te geven. Dit is een mooie start voor de zaden.

De tuin ook een mooie plek om uit te rusten

Een lange dag thuisgewerkt? Of een lange dag patiënten geholpen in de zorg? Dan verdient u het uiteraard om na een lange dag te genieten van het zonnetje in uw tuin. Dit is een goede tijd om eens te gaan denken aan een tuinontwerp waarbij u het langste van de zon kan genieten. Daarna kunt u eens gaan kijken naar een mooie en fijne loungeset voor in de tuin.

Deze tijd is voor iedereen zwaar, dus het is goed om een fijne plek te creëren waarbij u helemaal tot rust kunt komen. Zeker nu we aan het voorjaar beginnen lijkt ons de tuin een ideale plek!

Vraag een offerte aan!

Hulp nodig bij het inrichten van uw tuin of de tuinonderhoud? Vraag vrijblijvend offertes aan bij Tuinmanofferte en bespaar tot wel 40%!

Hovenier gezocht: waar moet ik op letten?

Het gras blijft maar groeien terwijl de planten uitgedroogd hun blaadjes laten hangen. Niet iedereen heeft groene vingers, of de tijd ontbreekt om de tuin mooi op orde te houden. In dat geval kun je wellicht wel wat hulp in de tuin gebruiken. Iedereen die ooit naar een hovenier heeft gezocht weet dat de juiste keuze maken niet eenvoudig is. Heb je ooit een tuinman gezocht via Marktplaats? Voor betrouwbare hulp in de tuin kun je beter eerst deze pagina lezen, zo vind je een hovenier voor iedere tuin of landgoed die wél voldoet aan jouw eisen.

Tuinman gezocht prijs

De kosten voor hoveniers kunnen flink afwijken. Dat betekent niet dat de duurste aanbieder automatisch beter is, of dat een goedkoop tuinbedrijf per definitie minderwaardige kwaliteit levert. Hier zijn enkele factoren die van invloed zijn op de kosten:

 • Bij hulp in de tuin zal een aanbieder in de regio weinig of geen voorrijkosten rekenen. Hoe kleiner de tuin, hoe dichterbij je moet zoeken.
 • Een tuinman gezocht voor een landgoed? Dan heb je behoefte aan een bedrijf dat beschikt over groter materieel om een flink gebied snel en vakkundig netjes te maken.
 • Er is een verschil tussen onderhoud en tuinaanleg. Wanneer er nieuwe beplanting moet komen, een tuinpad aangelegd moet worden, of als er behoefte is aan bijvoorbeeld tuinverlichting kunnen veel hoveniers hier in adviseren. Sommige tuinmannen leveren alleen onderhoudswerkzaamheden.
 • Door een abonnement te nemen zoals iedere week het gras maaien of ieder kwartaal groot onderhoud plegen kan vaak een gunstiger tarief worden overeengekomen.
 • Wanneer je in een straat woont met kleinere tuintjes is het wellicht mogelijk om samen met de buren de diensten van een hovenier in te schakelen. Dit maakt het interessanter voor de aannemer die minder afstand hoeft af te leggen.

Tuinman gezocht via Marktplaats

Je kunt veel interessante producten en diensten vinden via Marktplaats, maar hulp in de tuin gezocht via deze site kan op een teleurstelling uitdraaien. Die aanbieders gaan vaak voor de snelle omzet, ze zijn niet op zoek naar vaste klanten, en de positieve reviews kun je niet altijd vertrouwen. Het is ook wat eigenaardig dat hoveniers zo actief op zoek zijn naar nieuwe klanten, kwalitatief goede tuinbedrijven hebben dit soort promotie doorgaans niet echt nodig. Andersom werkt vaak beter; laat vrijblijvend offertes uitbrengen door meerdere bedrijven en kies de aannemer die het beste overeenkomt met jouw voorkeuren.

Groot of klein?

Hierbij hebben we het niet alleen over de oppervlakte van de tuin, maar ook het bedrijf dat de opdracht zal uitvoeren. Wordt er een ZZP hovenier gezocht? Een eenmanszaak heeft doorgaans niet de capaciteit om snel een enorm landgoed aan te pakken, voor kleinere tuinen zijn dit juist de ondernemers om mee in zee te gaan. Grote bedrijven gaan liever voor de grotere aantallen vierkante meters, let dus ook op een reële schaalverhouding. Leerling hovenier gezocht? Je kunt inderdaad tegen relatief lage kosten een student of stagiair inschakelen, houd er wel wel rekening mee dat je niet dezelfde kwaliteit in dienstverlening mag verwachten. Zo heeft een student vaak niet alle professionele apparatuur in huis, er zijn geen harde garanties en aansprakelijkheid bij een ongeval of materiële schade tijdens de werkzaamheden is niet goed geregeld. Bij periodieke werkzaamheden zoals terugkerend onderhoud is het bij een ZZP’er ook verstandig om na te vragen of deze tuinman een alternatieve aannemer kan regelen, bij uitval door ziekte of bij andere omstandigheden. Bij grotere bedrijven met meer personeel is dit risico minder aanwezig, maar die komen helaas niet altijd opdagen voor een kleine achtertuin.

Tuinman gezocht landgoed

Bij het aanvragen van offertes kun je aangeven wat het totale oppervlak is van de tuin of het landgoed. Hierbij wordt verschil gemaakt tussen gras, beplanting en bestrating. Een groot grasveld maaien vereist een andere aanpak dan individuele planten verzorgen of onkruid verwijderen. Maak duidelijke afspraken en leg vast welke werkzaamheden uitgevoerd worden. Denk aan gras maaien, nieuwe bloemen planten, verticuteren of de bestrating mosvrij maken.

Doe het (niet) zelf

Hulp in de tuin gezocht of zelf doen? Naast de tijdsinvestering moet je ook rekening houden met de kosten voor grasmaaiers, verticuteerharken en ander materieel. Ook moeten producten zoals aarde en mest zelf ingekocht worden. Professionals beschikken over alle benodigde apparatuur en kunnen vaak tegen scherpe prijzen verbruiksartikelen leveren omdat ze bij de groothandel inkopen. Alles meegeteld vallen de kosten van een hovenier vaak reuze mee. Vergelijk offertes voor een helder beeld van de kosten en dienstverlening.

150 hoveniers aangemeld bij Tuinmanofferte

Tuinmanofferte groeit! Er zijn inmiddels 150 hoveniers aangesloten bij Tuinmanofferte. De hoveniers zijn verspreid door heel Nederland zodat particulieren en bedrijven concurrerende offertes aan kunnen vragen voor een klus in de tuin!

Ook aanmelden als hovenier? Meld je dan hier aan!

Snoeiwerkzaamheden: wanneer snoei ik wat?

Het is soms lastig het overzicht te houden van wanneer u welke werkzaamheden dient te verrichten in uw tuin. U hebt een tuin vol planten, en u weet dat sommige van deze planten gesnoeid moeten worden op een zeker tijdstip, maar wanneer snoeit u wat? Hoe gaat dat snoeien in zijn werk? Waar moet u op letten met snoeien?

Op deze en andere vragen omtrent snoeien geven we u in dit artikel antwoord. Voor elke specifieke vraag over een snoeibeurt in uw tuin kunt u bij een specialist bij u in de buurt terecht.

Kunt u ook hulp gebruiken bij uw tuinonderhoud, of ziet u het snoeien zelf niet zitten? Via Tuinmanofferte.nl komt u gemakkelijk in contact met de beste hovenier bij u in de buurt.

Waarom snoeien?

Door een plant of haag te snoeien, helpt u deze een frisse start te maken. U verwijdert de dode, uitgebloeide gedeelten en zorgt er zo voor dat de plant zijn energie kan steken in de nieuwe knoppen en takken.

Om ervoor te zorgen dat uw plant weer ‘als nieuw’ is en uitbundig gaat groeien, doet u er dus goed aan uw plant af en toe een handje (of 2 handjes) te helpen door hem te snoeien.

Snoeien doet u niet alleen met het oog op de plant: een plant die goed bijgehouden en op het juiste tijdstip goed gesnoeid wordt, zal uitbundiger groeien, zijn vorm behouden en, in het geval van fruitbomen, meer opbrengst geven.

Wat heb ik nodig bij het snoeien?

Snoei zoals een tuinman: goed snoeigereedschap is het halve werk. Maak het uzelf zo gemakkelijk mogelijk en investeer in goed snoeigereedschap dat aangepast is op het snoeiwerk dat in uw tuin nodig is. Eenmaal goed investeren in kwalitatief en dus duurzaam gereedschap is een langetermijninvestering: de planten in uw tuin moeten steeds weer gesnoeid worden, en goed gereedschap gaat lang mee.

Tevens doet u uzelf een plezier met goed gereedschap, zodat u niet tegen het snoeiwerk op gaat zien en het uit gaat stellen. Dit kan ertoe leiden dat u het snoeiwerk te lang uitstelt of zelfs helemaal niet uitvoert, waardoor uw tuin er op termijn onverzorgd uit zal gaan zien.

Wanneer snoei ik wat?

Elke plant vraagt om een andere snoeimethode en snoeitijd. We hebben als tuinman de juiste kennis over dit onderwerp in huis en behandelen hieronder de snoeimethode en -tijd van enkele planten waarover wij de meeste vragen krijgen.

Hortensia snoeien

Hortensia’s zijn onder te verdelen in 2 soorten:

 • Hortensia’s die bloeien op oud hout
 • Hortensia’s die bloeien op nieuw hout

 

Hortensia’s op oud hout snoeien

Dit soort hortensia’s snoeit u in het voorjaar, na de vorst. Het is van belang de hortensia’s niet te vroeg te snoeien. De oude bloemen beschermen de nieuwe knoppen van de plant namelijk tegen de vorst. U snoeit de oude bloemen uit de hortensia door deze oude bloemen af te knippen vlak boven de bovenste nieuwe knoppen die in de plant zitten.

Als dit soort hortensia erg te groot is geworden, kunt u ervoor kiezen deze in zijn geheel terug te snoeien. Houd er dan wel rekening mee dat de hortensia dan niet zal bloeien in dat jaar. Dit probleem kan voorkomen worden door over een tijdspanne van 2 of 3 jaar steeds een deel van de hortensia volledig terug te snoeien. Door het deel dat u terugsnoeit zorgvuldig over de gehele plant te verdelen, valt het minder op dat de hortensia gedeeltelijk niet bloeit. Zo perkt u toch de grootte van de plant in, terwijl u tegelijkertijd een bloeiende hortensia hebt in de zomer.

Hortensia’s op nieuw hout snoeien

Doordat deze hortensia’s, zoals de naam al zegt, op nieuw hout, dus op nieuwe takken bloeien, is deze soort gemakkelijk te snoeien. Het volstaat om de gehele plant in het vroege voorjaar tot zo’n 15 centimeter boven de grond te snoeien. De plant zal na de snoeibeurt knopvorming vertonen en nog datzelfde jaar weer bloeien.

Een hortensia op nieuw hout kunt u gemakkelijk groter laten groeien. Het volstaat dan om alleen de oude bloemen van de plant af te knippen en de plant voor de rest zijn gang te laten gaan.

Rozen snoeien

De struikrozen in uw tuin snoeit u, als u ze wilt snoeien, in de maand maart. Het snoeien van rozen is niet noodzakelijk, het ligt er net aan hoe u wilt dat uw rozenplant eruitziet. Een niet-gesnoeide rozenplant zal groter groeien en kleinere rozen opleveren.

Ook bij de rozen is een snoeibeurt pas gewenst als de vorstperiode voorbij is. Vorst kan de uitlopers van de plant kapot doen vriezen. Dit is te voorkomen door de plant later te snoeien en de oude takken als bescherming voor de jonge takken te laten dienen.

Begin te snoeien door het dode hout zo kort mogelijk weg te knippen. Vervolgens is het zaak de rest van de roos zo te knippen dat hij naar buiten toe zal gaan uitlopen en het hart van de plant dus zo open mogelijk blijft. Om dit resultaat te behalen, kijkt u goed naar de takken van de plant. Op de takken zitten ogen, dit zijn kleine verdikkingen en rode punten, die aangeven dat de plant hier kan gaan uitlopen. U wilt de plant stimuleren om zo veel mogelijk naar buiten toe uit te lopen. Daarom probeert u de takken steeds ongeveer boven het derde oog af te knippen. Let er hierbij op dat dit oog naar buiten wijst.

Lavendel snoeien

Bij lavendel is de vorst ook een graadmeter: snoei de lavendel in het voorjaar, pas al het niet meer vriest. Snoei de lavendel in zijn geheel terug tot zo’n 10 à 15 centimeter boven de grond. Let er wel op dat u de jonge scheuten niet mee snoeit, blijf hier altijd boven.

Bomen snoeien

Hebt u veel bomen in de tuin die regelmatig een snoeibeurt nodig hebben? Het snoeien van bomen is een vak apart. We raden u daarom aan een tuinman langs te laten komen om deze klus met goed resultaat uit te laten voeren. Meer informatie over het snoeien van bomen vindt u op onze pagina over bomen snoeien.

Waar moet ik op letten bij het snoeien?

Tijdens het snoeien is het goed om op verschillende zaken te letten. Een goede snoeibeurt is een snoeibeurt die optimaal resultaat oplevert in de vorm van een plant die geholpen is door de terugsnoei en hierdoor goed uitloopt.

We geven u graag enkele snoeitips:

 • Snoei altijd zo dat de takken schuin worden afgeknipt. Op deze manier kan er geen water op de afgevlakte tak blijven staan.
 • Kwalitatief en scherp gereedschap brengt de plant zo min mogelijk schade toe.
 • Verwijder altijd dood en ziek hout, dit belemmert de plant in zijn groei.
 • Groeien 2 takken tegen elkaar aan? Kies dan 1 van de takken uit en snoei de andere weg.
 • Snoei nooit tijdens vorst. De oude takken die u wegsnoeit, beschermen tijdens vorstperiodes de knoppen van de plant.
 • Draag goede handschoenen die uw handen zowel tegen doorns beschermen als tegen de stoffen die een plant kan afscheiden.

Snoeien door de specialist

Snoeien vergt kennis, geduld en tijd. Houdt u wel van een mooie tuin, maar hebt u weinig tijd om te snoeien? Of hebt u geen vertrouwen in uw eigen kennis? Wilt u het beste voor uw tuin?

Via Tuinmanofferte vindt u snel en eenvoudig een specialist bij u in de buurt die uw tuinonderhoud voor u kan verzorgen. U kunt bij uw hovenier terecht voor allerlei soorten tuinonderhoud: van grasmaaiservice tot terrasreiniging en van snoeiwerkzaamheden tot tuinaanleg.

Uw tuin piekfijn in orde? Vind uw tuinman of hovenier via Tuinmanofferte.nl: tientallen tuinspecialisten binnen handbereik!

5 Tips bij terras aanleggen

Bestrating, tuin bestrating

Het terras in uw tuin is vaak voor tuineigenaren het belangrijkste onderdeel in de tuin. Hier wordt genoten van het zonnetje op een mooie lentedag, gegeten tijdens een zwoele zomeravond, een zwembadje opgebouwd voor de kinderen op zaterdag en noem zo maar op. (meer…)

Tuin sproeien: voorkom droogte in uw zomertuin!

tuin sproeien, tuinsproeier

Een zomertuin kan er mooi bij staan, maar kan het ook heel moeilijk hebben met de droogte. Af en toe regent het wat, maar vaak is dit niet voldoende voor de droge grond waar de planten in staan. Help uw zomertuin een beetje door uw tuin te sproeien. Voorkom dat uw beplanting verdord door de felle zon en de droogte. (meer…)

Tuinaanleg of renovatie, wat is het verschil?

Het begint mooi weer te worden, maar hoe ziet de tuin er eigenlijk uit? Is deze nog mooi, of juist verwilderd en verouderd? Of heb je net een nieuw huis gekocht en moet de hele tuin nog worden aangelegd? In deze blog ga ik wat meer vertellen over wat het verschil is tussen tuinrenovatie en tuinaanleg. Ook informeer ik je over wat er precies kan worden gedaan bij tuinaanleg en tuinrenovatie. (meer…)

Tuinieren in maart

Na een flink koude periode en de heerlijke lentezon afgelopen week, komt er nog een keer een koude periode aan. Hopelijk blijft dit slechts voor een aantal dagen en breekt daarna de echte lente aan. De bollen komen overal boven de grond en langzaam krijgt de omgeving weer wat vrolijke kleurtjes. Wat kun je allemaal doen in de tuin in de maand maart? Lees in deze blog meer over alle klussen die in maart kunnen worden uitgevoerd. (meer…)

Offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen

Direct offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen in uw regio. Kijk, vergelijk en bespaar!