Snoeiwerkzaamheden: wanneer snoei ik wat?

Het is soms lastig het overzicht te houden van wanneer u welke werkzaamheden dient te verrichten in uw tuin. U hebt een tuin vol planten, en u weet dat sommige van deze planten gesnoeid moeten worden op een zeker tijdstip, maar wanneer snoeit u wat? Hoe gaat dat snoeien in zijn werk? Waar moet u op letten met snoeien?
Op deze en andere vragen omtrent snoeien geven we u in dit artikel antwoord. Voor elke specifieke vraag over een snoeibeurt in uw tuin kunt u bij een specialist bij u in de buurt terecht.
Kunt u ook hulp gebruiken bij uw tuinonderhoud, of ziet u het snoeien zelf niet zitten? Via Tuinmanofferte.nl komt u gemakkelijk in contact met de beste hovenier bij u in de buurt.
Waarom snoeien?
Door een plant of haag te snoeien, helpt u deze een frisse start te maken. U verwijdert de dode, uitgebloeide gedeelten en zorgt er zo voor dat de plant zijn energie kan steken in de nieuwe knoppen en takken.
Om ervoor te zorgen dat uw plant weer ‘als nieuw’ is en uitbundig gaat groeien, doet u er dus goed aan uw plant af en toe een handje (of 2 handjes) te helpen door hem te snoeien.
Snoeien doet u niet alleen met het oog op de plant: een plant die goed bijgehouden en op het juiste tijdstip goed gesnoeid wordt, zal uitbundiger groeien, zijn vorm behouden en, in het geval van fruitbomen, meer opbrengst geven.
Wat heb ik nodig bij het snoeien?
Snoei zoals een tuinman: goed snoeigereedschap is het halve werk. Maak het uzelf zo gemakkelijk mogelijk en investeer in goed snoeigereedschap dat aangepast is op het snoeiwerk dat in uw tuin nodig is. Eenmaal goed investeren in kwalitatief en dus duurzaam gereedschap is een langetermijninvestering: de planten in uw tuin moeten steeds weer gesnoeid worden, en goed gereedschap gaat lang mee.
Tevens doet u uzelf een plezier met goed gereedschap, zodat u niet tegen het snoeiwerk op gaat zien en het uit gaat stellen. Dit kan ertoe leiden dat u het snoeiwerk te lang uitstelt of zelfs helemaal niet uitvoert, waardoor uw tuin er op termijn onverzorgd uit zal gaan zien.
Wanneer snoei ik wat?
Elke plant vraagt om een andere snoeimethode en snoeitijd. We hebben als tuinman de juiste kennis over dit onderwerp in huis en behandelen hieronder de snoeimethode en -tijd van enkele planten waarover wij de meeste vragen krijgen.
Hortensia snoeien
Hortensia’s zijn onder te verdelen in 2 soorten:
- Hortensia’s die bloeien op oud hout
- Hortensia’s die bloeien op nieuw hout
Hortensia’s op oud hout snoeien
Dit soort hortensia’s snoeit u in het voorjaar, na de vorst. Het is van belang de hortensia’s niet te vroeg te snoeien. De oude bloemen beschermen de nieuwe knoppen van de plant namelijk tegen de vorst. U snoeit de oude bloemen uit de hortensia door deze oude bloemen af te knippen vlak boven de bovenste nieuwe knoppen die in de plant zitten.
Als dit soort hortensia erg te groot is geworden, kunt u ervoor kiezen deze in zijn geheel terug te snoeien. Houd er dan wel rekening mee dat de hortensia dan niet zal bloeien in dat jaar. Dit probleem kan voorkomen worden door over een tijdspanne van 2 of 3 jaar steeds een deel van de hortensia volledig terug te snoeien. Door het deel dat u terugsnoeit zorgvuldig over de gehele plant te verdelen, valt het minder op dat de hortensia gedeeltelijk niet bloeit. Zo perkt u toch de grootte van de plant in, terwijl u tegelijkertijd een bloeiende hortensia hebt in de zomer.
Hortensia’s op nieuw hout snoeien
Doordat deze hortensia’s, zoals de naam al zegt, op nieuw hout, dus op nieuwe takken bloeien, is deze soort gemakkelijk te snoeien. Het volstaat om de gehele plant in het vroege voorjaar tot zo’n 15 centimeter boven de grond te snoeien. De plant zal na de snoeibeurt knopvorming vertonen en nog datzelfde jaar weer bloeien.
Een hortensia op nieuw hout kunt u gemakkelijk groter laten groeien. Het volstaat dan om alleen de oude bloemen van de plant af te knippen en de plant voor de rest zijn gang te laten gaan.
Rozen snoeien
De struikrozen in uw tuin snoeit u, als u ze wilt snoeien, in de maand maart. Het snoeien van rozen is niet noodzakelijk, het ligt er net aan hoe u wilt dat uw rozenplant eruitziet. Een niet-gesnoeide rozenplant zal groter groeien en kleinere rozen opleveren.
Ook bij de rozen is een snoeibeurt pas gewenst als de vorstperiode voorbij is. Vorst kan de uitlopers van de plant kapot doen vriezen. Dit is te voorkomen door de plant later te snoeien en de oude takken als bescherming voor de jonge takken te laten dienen.
Begin te snoeien door het dode hout zo kort mogelijk weg te knippen. Vervolgens is het zaak de rest van de roos zo te knippen dat hij naar buiten toe zal gaan uitlopen en het hart van de plant dus zo open mogelijk blijft. Om dit resultaat te behalen, kijkt u goed naar de takken van de plant. Op de takken zitten ogen, dit zijn kleine verdikkingen en rode punten, die aangeven dat de plant hier kan gaan uitlopen. U wilt de plant stimuleren om zo veel mogelijk naar buiten toe uit te lopen. Daarom probeert u de takken steeds ongeveer boven het derde oog af te knippen. Let er hierbij op dat dit oog naar buiten wijst.
Lavendel snoeien
Bij lavendel is de vorst ook een graadmeter: snoei de lavendel in het voorjaar, pas al het niet meer vriest. Snoei de lavendel in zijn geheel terug tot zo’n 10 à 15 centimeter boven de grond. Let er wel op dat u de jonge scheuten niet mee snoeit, blijf hier altijd boven.
Bomen snoeien
Hebt u veel bomen in de tuin die regelmatig een snoeibeurt nodig hebben? Het snoeien van bomen is een vak apart. We raden u daarom aan een tuinman langs te laten komen om deze klus met goed resultaat uit te laten voeren. Meer informatie over het snoeien van bomen vindt u op onze pagina over bomen snoeien. Wilt u meer weten over het verzorgen van bomen? Bekijk dan eens de boomverzorging pagina.
Waar moet ik op letten bij het snoeien?
Tijdens het snoeien is het goed om op verschillende zaken te letten. Een goede snoeibeurt is een snoeibeurt die optimaal resultaat oplevert in de vorm van een plant die geholpen is door de terugsnoei en hierdoor goed uitloopt.
We geven u graag enkele snoeitips:
- Snoei altijd zo dat de takken schuin worden afgeknipt. Op deze manier kan er geen water op de afgevlakte tak blijven staan.
- Kwalitatief en scherp gereedschap brengt de plant zo min mogelijk schade toe.
- Verwijder altijd dood en ziek hout, dit belemmert de plant in zijn groei.
- Groeien 2 takken tegen elkaar aan? Kies dan 1 van de takken uit en snoei de andere weg.
- Snoei nooit tijdens vorst. De oude takken die u wegsnoeit, beschermen tijdens vorstperiodes de knoppen van de plant. Bekijk hier onze tips om uw tuin winterklaar te maken
- Draag goede handschoenen die uw handen zowel tegen doorns beschermen als tegen de stoffen die een plant kan afscheiden.
Snoeien door de specialist
Snoeien vergt kennis, geduld en tijd. Houdt u wel van een mooie tuin, maar hebt u weinig tijd om te snoeien? Of hebt u geen vertrouwen in uw eigen kennis? Wilt u het beste voor uw tuin?
Via Tuinmanofferte vindt u snel en eenvoudig een specialist bij u in de buurt die uw tuinonderhoud voor u kan verzorgen. U kunt bij uw hovenier terecht voor allerlei soorten tuinonderhoud: van grasmaaiservice tot terrasreiniging en van snoeiwerkzaamheden tot tuinaanleg.
Uw tuin piekfijn in orde? Vind uw tuinman of hovenier via Tuinmanofferte.nl: tientallen tuinspecialisten binnen handbereik!
Offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen
Direct offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen in uw regio. Kijk, vergelijk en bespaar!