Gratis offertes voor particulieren en bedrijven

April: Tuin laten leggen door een hovenier in samenwerking met uzelf

Met de lente in het verschiet draaien de meeste hoveniers overuren. Veel mensen willen hun tuin klaarmaken voor de zomer. Vaak is hier tuinonderhoud goed genoeg voor, maar eens in de zoveel jaar is een nieuwe tuin wel fijn! Bij de aanleg van een nieuwe tuin geldt een tuinontwerp vaak als basis voor de werkzaamheden. Dit ontwerp wordt vaak gemaakt door dezelfde hovenier die de aanleg verzorgt, maar u kunt ook zelf een tuinontwerp gemaakt hebben dat dient als basis voor de aanleg. Binnen dit artikel bekijken we een aantal onderdelen die de hovenier het beste op kan pakken en een aantal werkzaamheden die u wellicht zelf kunt uitvoeren.

Fases tijdens het tuin aanleggen

Bij de tuinaanleg zijn een aantal onderdelen die uitgevoerd moeten worden. Sommige van deze onderdelen kunt u waarschijnlijk gemakkelijk zelf uitvoeren. Andere onderdelen zijn alleen weg gelegd voor vakmannen. Wanneer u dit zelf bent is dat natuurlijk ook goed, maar meestal adviseren we om een hovenier in te schakelen om die werkzaamheden uit te voeren. In de onderstaande stappen gaan we de moeilijkheidsgraad van de verschillende onderdelen langs:

1.      Leeghalen oude tuin

Bij de aanleg van een nieuwe tuin wordt vaak de oude tuin volledig verwijderd. Dit onderdeel van de tuinaanleg kunt u in de meeste gevallen zelf. Let er wel op dat u in sommige gevallen al vlak onder het oppervlak elektriciteitskabels tegenkomt. Ook is het niet aan te raden om zelf grote bomen in uw tuin te verwijderen. Dit kan gevaarlijk zijn. Voor deze onderdelen kunt u dan ook het beste een hovenier inschakelen.

2.      Ondergrondse infrastructuur

Het aanleggen van nieuwe kabels en watertoevoer is specialistisch werk. Hier kunt u het beste een hovenier voor inschakelen. Wanneer u het toch zelf wilt doen, let dan goed op de veiligheid van uzelf en op het bereikbaar houden van de kabels en leidingen voor als er onverhoopt een defect is.

3.      Opbouw van de tuin

Nadat de kabels voor het licht zijn geïntegreerd en er wellicht een waterleiding voor het fonteintje is gemaakt, kan er daadwerkelijk gestart worden met de opbouw van de tuin. Dit begint vaak met ophogen. Dit gedeelte kunt u vaak nog zelf. Het aanleggen van de bestrating is in veel gevallen echter vakwerk. Een hovenier kan dit vaak snel en ook nog eens zorgvuldig zodat het een strak geheel wordt. Bovendien blijft het werk van een hovenier vaak langer mooi doordat alles goed vlak is gemaakt.

4.      Inrichten van de tuin

Het aanbrengen van de flora in de tuin is bij uitstek een klus voor de hovenier. Dit is zijn werkgebied. De hovenier kan rekening houden met de soorten bloemen, maar ook met de volgorde waarin de beplanting kan worden toegevoegd. Hierbij houdt hij rekening met de hoogte, maar ook met de kleuren en de bloeiperiode.

5.      Afronding tuinaanleg

Het is tijd voor de details. De laatste puntjes moeten op de ï gezet worden. Dit is vaak iets dat u zelf uit kunt voeren. Daarna is het tijd om heerlijk te genieten van de nieuwe tuin. Ook dat moet u vooral zelf doen!

Offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen

Direct offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen in uw regio. Kijk, vergelijk en bespaar!