Gratis offertes voor particulieren en bedrijven

Tuin opknappen in januari

Als het niet vriest, is het een uitgelezen moment om uw tuin eens goed aan te pakken en op te knappen. In januari kunt u namelijk gewoon allerlei winterharde planten, heesters en bomen planten, zodat u er in het voorjaar weer mooi en netjes bij zit in uw tuintje! 

Bent u zelf niet zo’n tuinman of -vrouw, dan kunt u natuurlijk ook altijd een hovenier inschakelen om u te helpen bij het tuinonderhoud. Hieronder geven wij u enkele tips om u op weg te helpen als u zelf aan de slag wilt.

Maak een tuinplan

Begin met het maken van een plan van aanpak voor uw tuin. Bedenk u wat u allemaal wilt aanpakken? Wat kan echt niet nog een jaar mee en moet er echt vervangen worden? Valt uw schutting om door rotte palen? Kan het tuinhek niet meer dicht of zijn uw struiken veel te groot geworden doordat u het snoeien in het najaar bent vergeten? Is het terras verzakt en blijven er grote plassen staan door een slechte afwatering?

6 Tips voor het voordelig opknappen van de tuin

Wij begrijpen dat u misschien niet het budget heeft om alles allemaal tegelijk aan te pakken. Daar geven wij u tips om uw tuin voordelig op te knappen.

  1. Ontwerp uw nieuwe tuin zelf, zo kunt u flink in kosten besparen

Kijk eens goed om u heen of er vrienden of familie is, die veel ervaring hebben met het bedenken of aanleggen van tuinen en u wellicht kunnen helpen of tips kunnen geven. Hou rekening met de zonnige plekken in de tuin en de plekken waar juist veel schaduw is of waar een pad of gazon moet komen.

  1. Maak een begroting

Wanneer u weet wat u te besteden heeft, kunt u duidelijk onderscheid maken in de noodzakelijke zaken en de bijzaken. Als u daarnaast ook bijhoudt hoeveel u al heeft uitgegeven, kunt u uw budget goed bewaken.

  1. Hergebruik materialen en planten

Vervangt u de schutting en blijven er planken en paaltjes over? Dan kunt u deze perfect hergebruiken voor een nieuwe plantenbak of een zelf te maken tuinsetje bijvoorbeeld. Vraag ook eens aan familie en vrienden die met de tuin bezig zijn of ze nog tegels, hout of tuinmeubilair over hebben. Ook zijn planten goed te delen. Wanneer u de helft van een vaste plant uitschept, kunt u deze vaak gemakkelijk uitwisselen met een andere tuinbezitter.

  1. Maak gebruik van bronnen op internet bij het bedenken van uw tuinontwerp

Via internet kunt u heel gemakkelijk tot leuke ideeën komen voor uw tuin. Via Pinterest kunt u eenvoudig een moodboard samenstellen. Het afschaffen van dure tuintijdschriften hoeft in principe dus niet.

  1. Tuingereedschap lenen

Het is niet altijd nodig om al het gereedschap zelf aan te schaffen. Een schep, hark en bezem is handig om zelf te hebben, maar een verticuteermachine, kruiwagen of een heggenschaar kun je ook lenen via bijvoorbeeld Peerby.nl of gewoon bij de buurman.

  1. Denk goed na over de (vaste) planten

Hoe rekening met de standplaats van de planten, zodat ze optimaal kunnen groeien en niet doodgaan omdat ze te weinig zonlicht krijgen of te nat staan. Ook moet u inschatten hoeveel tijd u in de tuin wilt steken, is het niet uw hobby om regelmatig in uw tuin te werken, kies dan voor planten die niet te veel onderhoud nodig hebben.

Tuinonderhoud in januari

In januari kunt u prima in de tuin werken! Er is genoeg te doen. Als het niet vriest, kunt u uw struiken, heesters en fruitbomen eens een goede snoeibeurt geven. Als u ze nu snoeit, kunnen ze in het voorjaar weer fris uitgroeien! Kijk van te voren wel even of er geen strenge vorst verwacht wordt binnen enkele dagen, de plant heeft een paar dagen nodig om te herstellen van het snoeien.

Plant ook wat nieuwe vaste planten in uw tuin om kleur te geven aan de vaak kale tuin in januari. Winterheide, Helleboris of Skimmia zijn prachtige winterbloeiers die uw tuin gelijk een heel andere uitstraling geven.

Winterstekjes maken

Houtachtige struiken zoals de druif, een wilg of Hortensia kunnen worden vermeerderd door er winterstekjes of houtstekken van te maken. Andere voorbeelden van geschikte planten voor winterstekken zijn:

  • Skimmia
  • Populieren
  • Rozen
  • Bessenstruiken
  • Fruitbomen

Winterstekken kunnen worden gemaakt van eenjarig hout. Dit is het hout wat het afgelopen seizoen is gevormd. Het maken van winterstekken is mogelijk in de rustperiode, nadat de blaadjes van de plant af zijn gevallen. Deze periode is van november tot februari.

Hoe maakt u winterstekjes?

Snij stekken af van zo’n 20 cm in de rustperiode van de plant. Twijgen zijn vaak te zacht en zijn niet geschikt voor het winterstekken. Maak hiervan bundels en graaf ze voor 2/3 in, in de grond. In maart kunnen ze voorzichtig uit de grond worden gehaald en afzonderlijk in de grond of in een pot worden uitgeplant. Wilgen kunnen heel makkelijk in de grond worden geplant en doen het bijna altijd goed, maar het winterstekken van rozen en fruitbomen is een stuk moeilijker.

Plan van aanpak voor de opknapbeurt van uw tuin

Als u inzichtelijk heeft gemaakt wat er allemaal aan de tuin moet gebeuren. Kunt u kijken welke punten u zelf kunt uitvoeren en voor welke klussen u een hovenier inhuurt. U kunt zelf vaak best uw struiken snoeien, maar het opnieuw straatten van uw terras is een stuk lastiger. Probeer ergens in januari eens goed uw tuin aan te pakken, zodat u er dit voorjaar weer mooi bij zit in uw tuin!

Hoveniers via Tuinmanofferte

Onze hoveniers van Tuinmanofferte.nl helpen u graag om uw tuin in gereedheid te brengen voor het nieuwe jaar. Vraag vrijblijvend een offerte aan, of het nu gaat om tuinonderhoud, tuinrenovatie of tuinbestrating. Wij bieden u voor elke tuinklus een goede hovenier uit uw regio!

Offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen

Direct offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen in uw regio. Kijk, vergelijk en bespaar!