Gratis offertes voor particulieren en bedrijven

Tuin sproeien: voorkom droogte in uw zomertuin!

tuin sproeien, tuinsproeier

Een zomertuin kan er mooi bij staan, maar kan het ook heel moeilijk hebben met de droogte. Af en toe regent het wat, maar vaak is dit niet voldoende voor de droge grond waar de planten in staan. Help uw zomertuin een beetje door uw tuin te sproeien. Voorkom dat uw beplanting verdord door de felle zon en de droogte.

Tuin sproeien

In de zomer ziet u ’s avonds in vele tuinen de tuinslang uitgerold worden en mensen de tuin sproeien. Voor het behoud van uw beplanting en een mooie tuin is dit noodzakelijk. Bij aanhoudende droogte, zoals dit inmiddels al weken het geval is, gaan steeds meer bomen en planten gebukt onder de extreme droogte. Sommige bomen laten zelfs hun blad al vallen. Hoogstnoodzakelijk dus om te denken aan bewatering van uw tuin!

Tips voor tuin sproeien

Wij geven u graag 5 gouden tips voor het sproeien van uw tuin. Hiermee geven wij gelijk een antwoord op de meest gestelde vragen over ‘tuin sproeien’:

  1. Hoe vaak tuin sproeien?
  2. Wanneer tuin sproeien?
  3. Hoe lang tuin sproeien?
  4. Wat kost een uur tuin sproeien?
  5. Hoe maak ik het tuinsproeien makkelijk?

1.    Hoe vaak Tuin sproeien?

Bij zeer droge omstandigheden in uw zomertuin is het verstandig om 1x per week flink veel water te geven. Dit is beter dan elke avond een klein beetje. Zeker wanneer het nog erg warm is zal het water al verdampt zijn voor de plant ervan heeft kunnen drinken. Daarom kunt u beter een tuinsproeier de hele avond (4 tot 5 uur) laten sproeien, dan iedere avond een klein beetje water bij de plant gieten.

2.    Wanneer tuin sproeien?

Het beste is om in de avonduren uw tuin te sproeien. Wanneer u overdag water geeft, zullen de waterdruppels als vergrootglas fungeren waardoor uw plant verbrand. Wanneer u wel overdag een sproeier aanzet, blijf dan water geven totdat de zon weg is. Hiermee voorkomt u verbranding van de plant omdat er continue nieuwe ‘koude’ waterdruppels op de plant terecht komen.

3.    Hoe lang tuin sproeien?

Er kan eenvoudig worden uitgerekend hoe lang er gesproeid moet worden voor het behoud van uw beplanting: als de temperatuur overdag op 25 á 30 graden ligt, dan ligt de verdamping ongeveer op 7 of 8 mm. Dit betekent per vierkante meter tuin 8 liter water. Dit is alleen de verdamping. Planten gebruiken ook nog wat water. Bij elkaar opgeteld komt het verbruik per vierkante meter op 10 tot 12 liter water per vierkante meter. Om dit aan te vullen met 1x per week sproeien moet u iedere plek in de tuin ongeveer 4 tot 5 uur besproeien.

Hoe lang sproeien met een zwenksproeier?

Een zwenksproeier zorgt voor een gelijkmatige bewatering van een groot oppervlak van uw tuin. In plaats van zelf met de tuinslang de planten en het gazon water te geven, doet een zwenksproeier dit voor jou. De totale sproeitijd zal hierbij niet afnemen, maar de inspanning die u zelf moet verrichten zal met een zwenksproeier een stuk lager zijn.

4.    Wat kost tuin sproeien?

Als u een zwenksproeier gebruikt wordt er ongeveer 1000 liter water per uur afgegeven. Ons leidingwater kost momenteel ongeveer €1,35 per 1000 liter water. Voor 4 uur tuin sproeien met leidingwater kost u dus €5,40. 5 uur sproeien met leidingwater kost u dan €6,75. Wanneer u niet sproeit kost het u flink wat geld om nieuwe planten aan te schaffen. Het is dus de moeite waard om 1x per week een avond de sproeier aan te zetten!

5.    Hoe maak ik het tuinsproeien makkelijk?

U kunt een hele avond uittrekken voor het bewateren van uw tuin door zelf de tuinslang vast te houden, maar na een uurtje zal u het waarschijnlijk wel zat zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om het sproeien van de tuin een stuk gemakkelijker te maken:

  • Schaf een goede zwenksproeier aan, die bestrijkt een oppervlakte van 6 tot 10 meter. U hoeft de sproeier alleen af en toe even te verzetten;
  • Denk na over een goede automatische planten bewateraar, zoals een druppelsysteem. Dit zijn slangen die permanent in uw tuin liggen met kleine gaatjes erin. Als u het beregeningssysteem aanzet, geeft hij uw planten door de hele tuin automatisch water. U kunt lekker onderuitgezakt met een boekje in de tuin genieten van een lekkere zomeravond!

Tuinman inschakelen

Wanneer u hulp wilt bij het aanleggen van een automatisch beregeningssysteem, vraag dan offertes aan bij Tuinmanofferte. U krijgt dan offertes opgestuurd van hoveniers bij u uit de regio. U kunt dan zelf de hovenier met de beste aanbieding uitkiezen. Het is ook mogelijk tijdens tuinaanleg, gelijk de druppelaar aan te laten leggen. Informeer hiervoor bij uw hovenier naar de mogelijkheden of geef het aan bij uw offerteaanvraag bij Tuinmanofferte.

Direct offertes aanvragen en vind dé tuinman bij u in de buurt!

Offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen

Direct offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen in uw regio. Kijk, vergelijk en bespaar!