Gratis offertes voor particulieren en bedrijven

Tuinieren in maart

Na een flink koude periode en de heerlijke lentezon afgelopen week, komt er nog een keer een koude periode aan. Hopelijk blijft dit slechts voor een aantal dagen en breekt daarna de echte lente aan. De bollen komen overal boven de grond en langzaam krijgt de omgeving weer wat vrolijke kleurtjes. Wat kun je allemaal doen in de tuin in de maand maart? Lees in deze blog meer over alle klussen die in maart kunnen worden uitgevoerd.

Kleur je lentetuin

Kleur krijgen in je lentetuin is vrij eenvoudig. Momenteel kun je overal bollen kopen die al bijna in bloei staan. Als jouw tuin kleurloos en kaal is, kun je hem opvrolijken met bijna bloeiende bollen. Uiteraard moet je wel even wachten tot de grond niet meer diep bevroren is, maar wanneer vanaf volgende week de lentezon weer gaat schijnen kun je naar hartenlust je tuin opfleuren met bloeiende bloembollen. Als je niet over borders beschikt, kun je ook wat (grote) bloembakken of bloempotten vullen met grond en bloeiende bloembollen. Zo heb je binnen no time een kleurige lentetuin!

Vogels in je lentetuin

Hou je van vogels? Dan is maart het ideale moment om een nestkastje op te hangen en wat lekkers voor ze op te hangen of neer te leggen in je tuin. Oude appels zijn zeer geliefd bij merels, kramsvogels en spreeuwen. Vanaf de lente hebben vogels minder eiwitten en vetten nodig en kun je de vetbollen en pinda’s dus beter binnen houden. Geef de vogels in maart zaden, brood, bessen, appels, rozijnen, insectenvoer of havermout. Daar zullen ze heel blij van worden!

Ook is de maand maart het ideale moment om een nestkastje op te hangen. Waar kunt je het nestkastje het beste ophangen? Wij geven je enkele tips:

  • Zorg voor een rustige plek waar de vogels zich veilig voelen, dus niet naast het terras waar je altijd in het zonnetje zit;
  • Hang het nestkastje niet op het zuiden in de volle zon;
  • Hang de opening van het nestkastje bij voorkeur naar het noordoosten gericht. Dan zijn ze het meest beschut tegen de wind;
  • Hang je het nestkastje in een boom? Zorg er dan d.m.v. gaas voor dat de katten niet op bezoek kunnen komen;
  • Zorg voor een vrije aanvliegroute, zonder takken die voor de opening hangen;
  • Hang het nestkastje stevig op zodat hij niet gaat slingeren in de wind;

Gazon voorbereiden

Belucht of verticuteer het gazon, zodat het er deze zomer weer mooi bij ligt. Strooi daarnaast een laagje compost over het gras. Zodra je ziet dat het gras zichtbaar begint te groeien, kun je het voor het eerst maaien.

Nieuwe planten in de grond planten

Als de grond ontdooid is kan het planten van de borders beginnen. Bedenk van tevoren goed wanneer je op welke plek bloeiende planten wilt hebben en houdt daarnaast rekening met de standplaats en grootte van de planten. Te denken valt aan bijvoorbeeld de volgende planten:

  • Helleborus (kerstroos)
  • Longkruid en Rozemarijn
  • Een mooie haag van leifruit
  • Klimplanten

Voorzaaien

Eenjarige planten kunnen in maart binnen worden voorgezaaid. Ook het voorzaaien voor de moestuin kan begnnen. Tomaat, paprika en courgette kunnen in een kas of binnen worden voorgezaaid. Doperwten, pluksla, radijzen, spinazie en kapucijners kunnen gelijk al in de volle grond van de moestuin worden gezaaid.

Inrichten, verbouwen en onderhouden van de tuin

Nu je tuin nog redelijk kaal is, kun je eens goed kijken wat je waar zou willen hebben. Dit is ook het ideale moment om eindelijk die schuur neer te zetten, of om de compostbak te plaatsen. Ook is dit een goed moment om je plantenbakken eens goed schoon te schrobben en de vogeldrinkbak ook even mee te pakken. Snoei en bemest je vaste planten, struiken en bomen zodat ze straks mooi kunnen gaan bloeien.

Je hoort het al, er is genoeg te doen in je lentetuin. Veel tuinplezier!

Mocht je het zelf niet zien zitten om je tuin klaar te maken voor het voorjaar of wil je hulp bij het tuinonderhoud? Dan kun je altijd een offerte aanvragen voor een tuinman of hovenier bij je in de buurt.

Offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen

Direct offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen in uw regio. Kijk, vergelijk en bespaar!