Gratis offertes voor particulieren en bedrijven

Tuinontwerp voor onderhoudsarme tuin

Heeft u niet zo veel tijd om in de tuin te werken maar houdt u er wel van om in uw tuin te genieten van de buitenlucht en de plantjes om u heen? In dat geval hoeft u uw tuin echt niet om te bouwen naar een tegelplein, er zijn genoeg manieren om uw tuin onderhoudsarm aan te leggen/te maken. Wij geven u graag een aantal tips voor een onderhoudsarme tuin.

10 tips voor een onderhoudsarme tuin

Ook al heb je een volledig betegelde tuin, ook dan moet er onderhoud worden gepleegd. Onderhoudsvrije tuinen bestaan dus niet, maar onderhoudsarme tuinen wel degelijk! Wij geven u graag tips, zodat u in een aantal uurtjes tuinieren, toch het hele jaar van uw tuin kunt genieten.

 1. Gebruik van onderhoudsarme materialen.

Kies voor een schutting van hardhout of kunststof, deze hoeven nagenoeg niet onderhouden te worden en blijven jarenlang goed. Qua bestrating kunt u het beste voor een keramische tegel kiezen, deze zijn een stuk kostbaarder, maar hebben wel als voordeel dat ze zeer onderhoudsarm zijn.

 1. Zorg voor goede drainage van de tuin.

Wanneer uw tuin een goede afwatering heeft zal u minder snel plassen in uw tuin hebben en ook minder snel groene aanslag op uw tuintegels hebben. Dit kan worden gedaan door een goed zandbed onder het terras aan te leggen. Goede drainage zorgt er ook voor dat u minder snel last heeft van verzakkende bestrating. Tref ook maatregelen om regen op te vangen en af te voeren. Wanneer u een hekel heeft aan het onkruid wieden wat tussen de tegels vandaan komt, kunt u ervoor kiezen voegmortel tussen de tegels te laten aanbrengen.

 1. Planten op logische plek zetten.

Wanneer u planten in uw tuin gaat zetten, hou dan rekening met de grondsoort en de hoeveelheid water dat de plant nodig heeft (en wat er beschikbaar is in de grond). Kijk vooraf ook eens in de tuin van de buren welke planten het daar goed doen, hoogstwaarschijnlijk zullen deze dan in uw tuin ook goed groeien. Wanneer een plant niet op de juiste plek staat, kost dit extra tijd doordat u hem moet water geven, bij mesten, extra snoeien of vervangen als hij dood gaat.

 1. Grasmaaien met robotgrasmaaier.

Leg duidelijke begrenzing in de tuin aan. Wanneer uw gazon begrenzing heeft door middel van een rijtje stenen of en grindstrook, scheelt dit u aanzienlijk tijd bij het grasmaaien. Ook wanneer het gras door een robotmaaier wordt kort gehouden, is deze duidelijke afscheiding erg handig.

 1. Vaste planten in plaats van perkgoed.

Met vaste planten maak je eenmalig de keuze voor bepaalde planten en die hoef je dus ook maar 1 keer te planten. Het onderhoud bestaat uit eens per jaar of eens per twee jaar snoeien. Perkgoed is leuk, maar kost veel meer tijd. Ieder jaar moet het opnieuw worden aangeschaft en worden gepland. Meestal overleeft perkgoed de winter niet.

 1. Bodembedekkers houden de tuin onkruidvrij.

Wanneer u bodembedekkers uitkiest die passen bij de grondsoort van uw tuin, de waterstand en de hoeveelheid zon, houden deze de tuin onkruidvrij. Dit kan u vele uren onkruid wieden schelen.

 1. Kies voor de aanplant van onderhoudsvrije planten.

Er zijn veel planten die nauwelijks verzorging nodig hebben. Zo kunt u toch genieten van planten in de tuin zonder er veel aan te hoeven doen. Hou bij het uitzoeken van deze planten wel rekening met de standplaats, de hoeveelheid licht en water.

 1. Kunstgras in plaats van echt gras.

Kunstgras is tegenwoordig bijna niet meer van echt gras te onderscheiden en dus zeker het overwegen waard wanneer u toch gras wilt, maar geen zin heeft in grasmaaien, kantjes knippen en verticuteren. Kunstgras kost wel even duidelijk wat meer dan echt gras in aanschaf, maar eenmaal gelegd, hoeft er geen onderhoud meer te worden gepleegd.

 1. Tuinonderhoud in de onderhoudsarme tuin.

Ook een onderhoudsarme tuin moet in het begin even wat sturing krijgen om onderhoudsarm te worden. De borders moeten snel dichtgroeien, dus de planten moeten voldoende voedingsstoffen en water krijgen. Daarnaast moet al het onkruid met wortel en al worden verwijderd het geen kans krijgt te gaan woekeren.

 1. Bemesten van de planten.

Alle planten moeten zo nu en dan bemest worden om een volle border te behouden. Wanneer u niet van tuinieren houdt, kunt u ook hulp van een hovenier inschakelen om deze klussen voor u uit te voeren.

Onderhoudsarme beplantingVrouwenmantel onderhoudsarme tuin

Als u planten wilt hebben in uw tuin waar u weinig onderhoud aan hoeft te doen kunt u bijvoorbeeld kiezen voor één van onderstaande planten:

 • Bodembedekker: Vrouwenmantel (Alchemilla mollis), mooie groene plant met grotere balderen en groene bloem. Hoeft maar een keer per jaar worden afgeknipt.
 • Bamboe (Fargesia), deze bamboe woekert niet en moet eenmaal per jaar worden gesnoeid om hem niet te hoog te laten worden. Is een prachtige plant wanneer hij in groepen bij elkaar wordt geplaatst.
 • Geitenbaard (Aruncus Dioicus), forse plant met grote witte pluimen die ook geschikt is voor de donkere schaduwrijke tuintjes.
 • Bodembedekker: Aster, de aster is er in verschillende uitvoeringen en brengt een tijd lang kleur in uw tuin.
 • Duizendknoop-Adderwortel, halfhoge plant die snel de bodem bedenkt waardoor onkruid geen kans krijgt.
 • Zachte Naaldvaren (Polystichum Setiferum), wintergroene varen die het ook in een donker plekje in de tuin goed doet. In het voorjaar loopt hij mooi uit.

Bij hulp voor het maken van een beplantingsplan voor uw onderhoudsvrije tuin, kunt u altijd vrijblijvend een offerte bij tuinmanofferte aanvragen. Onze hoveniers helpen u graag verder.

Offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen

Direct offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen in uw regio. Kijk, vergelijk en bespaar!