Gratis offertes voor particulieren en bedrijven

Wat kost uw tuin?

Helaas is het onmogelijk om aan te geven wat uw tuin precies kost. Maar wel zijn er punten te noemen waarmee u zelf een rekensommetje kunt maken wat een tuin precies kost. Daarnaast zullen wij u ook enkele tips geven om te besparen op tuinonderhoud, tuinaanleg en punten voor mogelijke kostenbesparing binnen het tuinontwerp om rekening mee te houden.

Hoe kan ik de kosten voor mijn tuin laag houden?

Hoeveel kosten u heeft aan het onderhoud van uw tuin, gaat onder andere samen met de grootte van uw tuin. Hoe groter uw tuin, hoe hoger de kosten vanwege de hoeveelheid planten, tegels en het daarbij behorende onderhoud.

Kosten besparen bij de aanplanting

Wanneer u ieder jaar enkel eenjarige planten in uw tuin zet, kost u dit ieder jaar opnieuw een hoop geld, zeker wanneer u een grote tuin, met grote borders heeft. Het is daarom aan te raden ieder jaar te investeren in vaste beplanting. Let hierbij goed op de specificaties van de plant en de mogelijke standplaats in uw tuin. Als planten op de verkeerde plek worden neergezet, zullen ze minder goed bloeien en groeien. Daarnaast kunt u ook flink besparen als u niet gelijk al grote planten aanschaft. Als u geduld heeft, groeien deze planten in een paar jaar ook uit tot grote struiken, bomen of planten.

Kale wortelplanten

Wortelgoed, zijn planten met een kale wortel, oftewel zonder zware kluit. Deze kale wortelplanten zijn makkelijk te vervoeren doordat ze geen zware kluit hebben. Daarnaast zijn ze veel voordeliger in aanschaf, soms scheelt het zelfs de helft ten opzichte van een plant met kluit! Zeker als u een nieuwe haag gaat aanplanten, is het het overwegen waard om voor kale wortel heesters te gaan. Het aanplanten van kale wortels kan van november tot eind maart. Het is niet mogelijk te planten als het vriest, sneeuwt of heel erg drassig is. Voorkom dat de wortels uitdrogen, anders zal de plant alsnog niet groot groeien!

Kosten besparen bij tuinonderhoud

Als u zelf het onderhoud uitvoert of de hovenier helpt, scheelt u dit uiteraard ook een flinke duit op de kosten voor het tuinonderhoud. Als u regelmatig tuinonderhoud uitvoert, kunt u het bijhouden en kost het u uiteindelijk niet zo heel veel tijd en geld. Daarnaast kunt u ervoor kiezen alleen de taken die u echt niet zelf kunt, zoals bijvoorbeeld de boomverzorging, uit te besteden aan een hovenier.

Kosten besparen op het tuinontwerp

Bij het tuinontwerp kunt u besparen door óf zelf al een ontwerp te maken óf uit te gaan van een standaard tuinontwerp te kiezen. Iedere hovenier heeft een aantal standaard ontwerpen voor bepaalde types tuinen, zoals een kleine stadstuin of een onderhoudsarme tuin. Hoe meer voorwerk u al doet, hoe minder tijd het de hovenier kost om het ontwerp voor u af te maken. Ook de indeling van de tuin kan u een besparing opleveren. Wanneer uw budget niet zo groot is, kunt u beter kiezen voor een groot gazon, dan voor een groot terras met sierbestrating. (Nieuwe) bestrating kost nu eenmaal een hoop geld. Bekijk ook de uitgaven voor nieuwe materialen. Overweeg of u wellicht materiaal kunt hergebruiken in uw nieuwe tuin of dat u goedkoper materiaal kunt gebruiken.

Kosten besparen op tuinaanleg

Bij het aanleggen van een tuin, kunt u ook vaak zelf werkzaamheden uitvoeren. Als u de hovenier het ontwerp, de bestrating en het egaliseren van de grond laat doen, kunt u wellicht zelf de planten in de grond stoppen? Overweeg of u wellicht materiaal kunt hergebruiken in uw nieuwe tuin of dat u goedkoper materiaal kunt gebruiken. Dit hergebruiken is ook het geval bij uw beplanting. Vaak kunt u planten moeiteloos uitscheppen en elders in de tuin opnieuw planten. Lees meer over het goedkoop aanleggen van een tuin.

Belangrijk bij het zo laag mogelijk houden van de kosten voor uw tuin, is om de juiste tijd te bepalen voor het aanplanten van uw planten, het mogelijk hergebruik van materialen en de mate waarin u zelf een hoop werk kunt verrichten. Door meerdere offertes aan te vragen bij verschillende hoveniers, kunt u ook aanzienlijk in kosten besparen. Vraag nu offertes aan voor de taken die u graag uit handen geeft aan een goede hovenier uit de buurt.

Offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen

Direct offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen in uw regio. Kijk, vergelijk en bespaar!