Gratis offertes voor particulieren en bedrijven

Tuinbestrating aan laten leggen

De herfst heeft inmiddels haar intrede gedaan in het land en langzaam maar zeker komt de winter dichterbij. Een mooi moment om vast na te denken over een eventuele tuinrenovatie. Welke flora wilt u in de tuin en hoe komt het terras eruit te zien en wanneer gaat u de tuinrenovatie uit (laten) voeren? In dit artikel geven we u graag wat tips over de aanleg van nieuwe tuinbestrating.

Soorten tuinbestrating

Als u een nieuwe tuinbestrating wilt is het belangrijk om te weten welke soorten tuinbestrating er zoal zijn. Het type steen dat u kiest is namelijk belangrijk voor de uitstraling, maar ook voor de uiteindelijke kosten.

Grofweg kan de tuinbestrating gesorteerd worden in 4 soorten bestrating:

 1. Betonstenen en betontegels
  Betontegels zijn er veel verschillende uitvoeren. Robuuste, getrommelde stenen, maar ook strakke, moderne betontegels. Betontegels zijn relatief goedkoop en door de veelzijdigheid zijn ze dan ook erg populair bij Nederlandse terrassen. Nadeel van betonsteen is wel dat ze sneller vies worden dan keramische tegels en natuursteen.
 2. Keramische tegels
  Keramische tegels hebben vaak een luxe uitstraling. Ze zijn kleurvast en slijtvast en hebben bijna geen onderhoud nodig. Keramische tegels bestaan vaak uit twee lagen, een onderste laag van goedkoop materiaal en dan bovenop een mooie strakke laag die vaak een natuurlijke uitstraling heeft.
 3. Gebakken klinkers
  Gebakken klinkers zijn gemaakt van klei. De kleur van de steen is afhankelijk van de soort klei die gebruikt wordt. De stenen zijn slijtvast en de steen blijft jarenlang de originele kleur behouden.
 4. Natuursteen
  Natuursteen wordt gewonnen in steengroeves, vaak uit zuidelijke landen. De kosten van natuursteen zijn over het algemeen vrij hoog. Het aanbod van natuursteen loopt uiteen van marmer tot leisteen en van Vietnamees hardsteen tot kwartsiet.

Natuursteen is in dit rijtje vrijwel altijd de duurste optie. De stenen komen vaak niet uit Nederland en het kost veel tijd om de stenen te winnen uit de groeve. Daardoor zijn de stenen relatief duur. De verhouding van de kosten per m2 van de soorten stenen is grofweg als volgt:

Soort tuinbestrating Prijs per m2
Betontegels € 15 – € 25
Keramische tegels € 20 – € 55
Gebakken klinkers € 15 – € 30
Natuursteen € 30 – € 70

Hou er naast deze kosten nog rekening mee dat u vaak ophoog- en voegzand nodig heeft en wellicht ook opsluitbanden om te voorkomen dat de tegels gaan verschuiven.

Beste tijd om tuinbestrating aan te leggen

Anders dan bij andere klussen omtrent tuinrenovatie, maakt het bij het vernieuwen van de tuinbestrating niet zoveel uit in welk seizoen u dit doet. Wel is het belangrijk om vorstperiodes te vermijden en periodes met veel regenval ook. In een zachte winter of droge herstperiode kunt u dus prima tuinbestrating aanleggen. Bovendien zijn hoveniers in deze maanden over het algemeen wat minder druk. Dit kan de kosten voor de tuinbestrating significant drukken. Het loont dan ook om de tuinbestrating juist in deze periode te laten uitvoeren!

Offerte aanvragen

Wilt u uw tuinbestrating opnieuw laten aanleggen? Vraag dan eenvoudig meerdere offertes aan via Tuinmanofferte.nl. Laat hoveniers uit uw omgeving een passende offerte opmaken voor het aanleggen van nieuwe tuinbestrating zodat u zeker weet dat u de beste en goedkoopste oplossing heeft!

Offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen

Direct offerte aanvragen bij meerdere tuinmannen in uw regio. Kijk, vergelijk en bespaar!